Open Venster januari 2016

Beste Venstervrienden,

Het is goed gebruik om in januari een ieder een goed Nieuwjaar te wensen. Ik ga hier graag in mee, dus: allen een gezond, mooi, liefdevol en creatief 2016 gewenst.

Aan de Slag
Wij zijn goed gestart en zijn, onder de bezielende leiding van Koos Schinkel, onze nieuwe regisseur, weer hard aan de slag. Na de eerste prettige kennismakingsronde, volgde een avond  kennismaking met de regie/acteermethode: “Vuur, Water, Lucht en Aarde”.( Ook wel “rust, openheid, soepel denken en gedreven” zijn) Deze methode is ontwikkeld door Helmert van Woudenberg, acteur en regisseur. Welbekend bij het grote publiek door het ( indertijd vernieuwende) Werktheater. Helmert stelt dat ieder mens bovenstaande elementen in zich draagt en zich er naar gedraagt.  Voor de spelers een boeiende en leerzame avond.

Het nieuwe Stuk
Nu de personages verkend zijn en de rolverdeling bekend is, kunnen Alex, Ilse, John, Patty en Yvonne er weer tegenaan. Evenals bij “De Jarige” ondersteunt souffleur Yvonne Prins, van toneelgroep Spelegast, de spelers tijdens de repetities. Dank je wel, Yvonne, daar zijn we heeeel blij mee, Het is niet alleen gezellig, maar het werkt ook zoveel prettiger.
Bovenstaande cast dient zich in te leven in ons nieuwe stuk ” De verschrikkelijke moeder” van Alex van Warmerdam. Eerder hebben we succesvol “Welkom in het bos” en “Adel Blank”  van deze auteur op de planken gezet. Toen onder regie van Frans Bleijenga.  En nu dus een “Van Warmerdam” onder leiding van Koos. We hebben er heel veel zin in.

Subsidie
Positieve geluiden, helaas niet op het gebied van de subsidie van de Cultuurschakel in Den Haag. Er zijn blijkbaar zoveel aanvragen geweest, dat de spoeling uiterst dun is geworden. En hoewel wij tijdig onze maatregelen hebben genomen, blijft het een hard gelag. Een voorbeeld van een genomen maatregel is dat wij in een kleiner theater zijn gaan spelen, het is een intiem theatertje, maar er is dus wel flink wat water bij de wijn gedaan. Toneel is echter onze passie en met jullie hulp komen we eind in de goede richting. Uiteraard gaat onze zoektocht naar sponsors verder, maar die liggen, logischerwijs, in deze tijd niet voor het oprapen.
Daarom zijn we elke keer weer blij met de donaties van de Venstervrienden. Dank jullie wel!

Bestuur
Bij onze Algemene ledenvergadering  is er weer een bestuurswissel geweest. Yvonne heeft na 2 jaar voorzitterschap besloten haar functie neer te leggen en zich niet verkiesbaar te stellen. Dank Yvonne, voor je grote inzet. Helaas bleek geen van de andere leden zich geroepen te voelen zich verkiesbaar te stellen voor een bestuursfunctie. Dit betekent dat onder mijn voorzitterschap Els, John en Ronald de bestuurlijke taken uitvoeren. Het bestuur hoopt uiteraard dat er dit jaar toch een Vensterlid is die denkt: kom, ik ga ervoor.

Nieuw lid
Ilse Sedee, je welbekend als de sexy verpleegster in de “De Jarige” is per 1 december j.l. lid geworden. Onnodig te zeggen dat we heel blij zijn haar in ons te midden hebben. Dat hebben we al bijna 1 jaar, maar nu dan officieel.  Ilse, van harte welkom bij Venster.

Donateurs/Sponsors
Opzegging: An de Waard; An, je was al in de jaren “80 donateur en een trouwe bezoekster. Hartelijk dank en tot ziens.
Opzegging: Dick v.d. Berg: Dick, je was voorheen al jaren donateur en eveneens een trouwe bezoeker. De laatste jaren  heb je ons ook gesteund als sponsor door Prodir. Hartelijk dank voor je support en tot ziens.
Hendrik van Raaij; Ook voor jou onze hartelijke dank voor de jaren dat je Venster hebt gesteund.

Agenda
En dan hier nog even de nodige info voor de agenda:
“De verschrikkelijke moeder” van Alex van Warmerdam.
Regie: Koos Schinkel.
Cast: Patty de Braal, Alex ’t Lam, John Roos, Yvonne van Schendel en Ilse Sedee.
Speeldata: 2,3,4 juni en 5 juni (matinee) 2016.
Locatie: Randstad Theater, Den Haag.

Dit is het dan weer even. Tot het volgende Open Venster, Facebook of de website: www.toneelgroepvenster.eu.

Tot ziens,
Loes Bleijenga