Open Venster januari 2014

Beste Venstervrienden,

Door allerlei omstandigheden is dit Open Venster aan de late kant. Maar goede wensen komen nooit te laat, dus wil ik jullie hierbij toch een gezond en voorspoedig 2014 wensen.
Na een feestelijke toost op het nieuwe jaar zijn we 6 januari van start gegaan met het nieuwe stuk van Venster. Peter Zwaard regisseert “In Posities” van Peter Aten. Voor de oudgedienden onder jullie: Peter heeft in 2002 een rol gespeeld in Mussen en Zwanen 2. We vinden het dus heel fijn hem dit keer te kunnen verwelkomen als regisseur.

Terugblik
Eind november 2013 heeft Venster “De herinnering” van Lodewijk de Boer onder regie van John Roos in theater De Vaillant gespeeld. Het stuk is zeer wisselend ontvangen door het publiek. Zowel de bezoekers als de jury hadden mooie complimenten evenals kritische noten. Het volledige juryrapport is te vinden op de website van Venster. Over een ding was iedereen het echter eens. Patty de Braal heeft met haar vertolking van Ullah een schitterende prestatie neer gezet.

In de Spot
Met deze keer John Roos met zijn herinneringen aan “De Herinnering”:
“Het is weer zo’n twee maanden geleden dat Venster uitkwam met de Voorstelling “De herinnering ” van Lodewijk de Boer, waar ik als regisseur heel trots op ben. Lodewijk de Boer is een schrijver die zich niet makkelijk laat pakken en eerlijk gezegd had ik nooit gedacht dat ik er ooit één zou gaan regisseren. En ja, ook dit stuk was heel moeilijk. Maar ook heerlijk om aan te werken. Zeker met een groep als Venster. Die naast hard werken ook heel gezellig en sociaal is. Die aspecten vind ik heel belangrijk. Ik ga zowel als speler en als regisseur altijd voor het maximaal haalbare (in mijzelf en bij anderen) maar er moet ook ruimte zijn voor humor en vooral respect voor en naar elkaar.”.

Vooruitblik
Op 23, 24 en 25 mei 2014 spelen we “In Posities” in Theater de Vaillant. Op vrijdag en Zaterdag start de voorstelling om 20.15 uur en op zondag om 14.15 uur. Om te reserveren kunt u gebruik maken van verschillende opties. Meer informatie is te vinden op de website.
De spelers zijn: Loes Bleijenga, Patty de Braal, Débora Campello, Marinus Geradts, Yvonne van Schendel, Ronald Tellekamp en Astrid Wierenga.

HVA Theatercafé
Op 11 december 2013 werden de Haagse amateurtoneelgroepen welkom geheten door HVA voorzitter Ron Strijaards voor een theatercafé in de foyer van het theater de Vaillant. Ron heette iedereen van harte welkom en vertelde de hoogtepunten van het HVA van mei tot en met december. Het HVA heeft een gesprek gehad met wethouder Marjolein de Jong. Hieruit bleek dat zij de subsidiekortingen voor het amateurtoneel te hoog vindt. We hopen dat de wethouder nog de kans krijgt haar ideeën ten uitvoer te laten brengen door Cultuurschakel, maar ja… wat brengen de komende Gemeenteraadsverkiezingen? Dit jaar blijft de oude regeling nog van kracht. Dus afwachten maar weer. Hierna was er gelegenheid om vragen aan het HVA te stellen. Na een presentatie van het Haags Theaterhuis inclusief workshop, ideeën op te halen voor het theaterfestival in 2014/2015 was het tijd voor borrelen en netwerken. Hoewel de opkomst niet groot was, deed iedereen actief mee en werden er interessante ideeën uitgewisseld.

Donateurs, leden en sponsors
Venster heeft per 1 januari afscheid genomen van de donateurs Jaap-Jan van der Gouw, Sedney Groot, Marjolein Hokke-Zwaard, Leonard de Jager, Marieke Rochat, Ron Strijaards en Peter Zuur. Wij bedanken hun voor hun steun in de afgelopen jaren.
Marjolein Walsmit is donateur geworden!
Débora Campello is aspirant-lid af en we verwelkomen haar als spelend lid. Tevens verwelkomen we John Roos die per 1 februari lid van Venster is geworden en per die datum geen donateur meer is.
Nog even extra aandacht voor de sponsors van Venster: Homeopatheek-Drogisterij De Den, Pastis restaurant-bar, Prodir en Umbrella Cloud Service Provider. Dank voor jullie financiële ondersteuning in 2013. Restaurant-Bar Pastis en Umbrella Cloud Service Provider hebben toegezegd ons ook in 2014 te willen ondersteunen. Waarvoor dank. We hopen natuurlijk dat ook Prodir en Homeopatheek-Drogisterij De Den zich hierbij aansluiten.
Wij zijn erg dankbaar voor alle steun van onze donateurs. Voor degenen die twijfelen of ze ook donateur willen worden; kijk eens op onze website naar de mogelijkheden.

Mededelingen
Dit jaar zijn er wat veranderingen binnen het bestuur van Venster.
Zoals in de vorige Open Venster al was aangegeven, heeft Marjolein Walsmit besloten om afscheid te nemen van Venster. We zullen haar erg gaan missen zowel als spelend lid als bestuurslid. We hopen Marjolein nog vaak te zien en natuurlijk dat over een tijd de Vensterkriebels weer op spelen. Voor nu danken we haar voor alle inzet!
Loes Bleijenga is afgetreden als voorzitter, maar heeft zich verkiesbaar gesteld en is tevens gekozen als bestuurslid.
Ikzelf (Yvonne van Schendel) ben gekozen als nieuwe voorzitter van Venster. Spannend, maar zeker ook leuk. Ik heb er in ieder geval zin in!
Tot slot nog een leuk nieuwtje van persoonlijke aard: Michel van Hooijdonk gaat op 2 mei 2014 trouwen met zijn Wessel. Van harte gefeliciteerd!!!

Bedankt allemaal voor het lezen. De volgende Open Venster verschijnt in april 2014.
Tot dan!
Yvonne van Schendel