Open Venster oktober 2013

Beste Venstervrienden,

Drukke tijden zijn weer aangebroken bij Venster, want over zes weken staan we in het theater met onze najaarsvoorstelling ‘De herinnering’ van Lodewijk de Boer. Een pittig stuk waarin opvattingen over schuld en onschuld centraal staan. Wij hopen u weer een boeiende avond te bezorgen! Onder leiding van regisseur John Roos zijn de volgende spelers te bewonderen: Loes Bleijenga, Patty de Braal, Marinus Geradts, Alex ’t Lam (gastrol), Gerard Nelck (gastrol), Ronald Tellekamp, Yvonne van Schendel en Marjolein Walsmit.

Over ‘De herinnering’
De Zweedse zangeres Zarah Leander, die tijdens de 2e wereldoorlog haar grootste successen behaalde in Duitsland, wordt na haar dood geconfronteerd met diverse personages uit die oorlog. Ze ontmoet Anne Frank en de SS-officier Claus Meijer, evenals de Zweedse aartsbisschop  Erling Eidem, die op de hoogte was van de endlösung maar dat heeft verzwegen. Ook ontmoet Zarah de Joodse violist Alban Zadok, die haar begeleid heeft bij haar optredens en het concentratiekamp overleefd heeft. Men confronteert elkaar met de keuzes die men in die gruwelijke periode gemaakt heeft. Dit alles speelt zich af in het “hotel” van Orpheus. Helaas is zijn relatie met Euridici niet meer zoals wij die uit de mythologie kennen. En wie is Ullah toch? 
We spelen ‘De herinnering’ op vrijdag 22 november en zaterdag 23 november om 20.15 uur en op zondag 24 november om 14.15 uur in theater  De Vaillant, Hobbemastraat 120 in Den Haag.
Wij kijken er naar uit u te begroeten bij één van onze voorstellingen. Voor het reserveren van kaarten kunt u e-mailen naar toneelgroepvenster@ziggo.nl of bellen naar 0623425041, een sms sturen kan ook. Natuurlijk kunt u als donateur met voorrang reserveren.

Prijzen bij Haagse Oscars
Wat was de uitreiking van de Haagse Oscars een mooie afsluiting van de Haagse amateurtoneelcompetitie! Peter Zwaard, bekend als regisseur en acteur binnen de Haagse toneelwereld, trad voor het eerst op als volleerd presentator/cabaretier. Venster viel flink in de prijzen met de voorstelling Mussen en Zwanen 3: eten en dansen. We ontvingen de eerste prijs voor de categorie ‘Beste voorstelling’, Patty de Braal werd genomineerd in de categorie ‘Beste hoofdrol vrouwen’ voor haar rol als Mary en Ron Strijaards werd genomineerd voor zijn regie van deze voorstelling! Een topavond dus voor alle Vensters en voor Patty de Braal in het bijzonder, die met deze voorstelling haar 25-jarig toneeljubileum vierde.

HVA gesprek wethouder De Jong
De afgelopen jaren verstrekte Culturalis subsidie aan amateurtoneelverenigingen. Sinds de opheffing van Culturalis op 1 maart 2013 is de nog op te richten bemiddelingsorganisatie CultuurSchakel verantwoordelijk voor het uitvoeren van de subsidieregeling amateur-kunsten. Er wordt hard gewerkt aan een nieuwe, vereenvoudigde manier om subsidie aan te vragen en af te rekenen. Deze nieuwe subsidieregeling moet ingaan per 2015.  De Haagse Vereniging voor Amateurtoneel (HVA) heeft een goed gesprek gehad met wethouder Marjolein de Jong om de prioriteiten rond de subsidieverlening voor het Haagse Amateurtoneel te bespreken. Tot het eind van 2014 blijft de subsidieregeling zoals deze nu is. De HVA mag samen met de Cultuurschakel een voorstel doen voor de nieuwe regeling die niet veel zal afwijken van de huidige regeling.

HVA website en Facebook
De website van onze Haagse Vereniging voor Amateurtoneel (HVA), www.hvatoneel.nl, is vernieuwd. Door de nieuwe structuur is deze nog gebruiksvriendelijker. Verder heeft het HVA een Facebook pagina om op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen binnen onze toneelwereld.

Sponsors
Venster heeft afscheid genomen van sponsor Technisch bureau Jansen. Wij bedanken hem voor de financiële steun in het afgelopen jaar.

Start Haags theaterhuis
Nieuw in Den Haag is het Haags theaterhuis. Een culturele organisatie waar volwassenen een theatercursus kunnen volgen. Wellicht interessant voor donateurs die zelf (nog) niet toneelspelen, maar hier wel affiniteit mee hebben.

Tot slot wil ik alle bezoekers, sponsors, donateurs en leden van Venster bedanken voor de mooie jaren die ik heb beleefd bij Venster. Vanwege mijn drukke gezinsleven neem ik helaas afscheid, maar ik hoop iedereen uiteraard nog te ontmoeten bij de voorstelling ‘De herinnering’.
Graag tot ziens in het theater op 22, 23 of 24 november 2013!

Hartelijke groet,
Marjolein Walsmit