Open Venster oktober 2011

Lieve Venstervrienden,

De zomer lijkt nog maar net begonnen (wat zeuren wij Nederlanders toch altijd over het weer hè) en toch kan ik niet wachten tot het half november is. Eens in de zoveel tijd zit je in een voorstelling die je naar de strot grijpt.

“De Goede Dood” is zo´n voorstelling. Een voorstelling waarin alles lijkt te kloppen. Prachtige rollen voor iedereen, een geweldig mooi stuk, een inspirerende regie, tragiek, humor en zelfs zang. Ik ben er nu al apetrots op dat Venster deze voorstelling gaat spelen en durf echt te zeggen: Dit mag je niet missen!!!

Toneelcompetitie

Zaterdag 1 oktober is heel amateurtoneel Den Haag , in gala, weer uitgelopen voor de uitreiking van de Haagse Oscars. Deze keer mocht Venster slechts 1 nominatie in ontvangst nemen. Frans Bleijenga werd genomineerd voor Beste Vormgeving voor zijn decor van “Loslopende Vrouwen”. Veel van onze donateurs werden ook genomineerd. Peter Zwaard ontving een nominatie voor Beste Regie van “Bedgeheimen” bij DTS, Netty Zwaard ontving een nominatie voor Beste Vrouwelijke Hoofdrol voor haar rol van Tiny Verrebuur in “Moordwijven” van Toneellab en Mieke Ridder ontving een nominatie voor Beste Vrouwelijke hoofdrol in ” God van de slachting” van Odia. Toneelgroep Rood won dit jaar met “Familie”, zoals jullie weten een prachtig stuk.

Mieke, Netty, Peter en Frans van harte gefeliciteerd met deze nominaties! We zijn erg trots op jullie.

Enquête

Wat fijn dat jullie massaal op onze enquête gereageerd hebben. Voor ons is het heel belangrijk om te weten wat onze achterban vindt. Verheugd zijn we dat jullie het Culturalistheater met een grote meerderheid als jullie favoriete theater benoemen. Wij hebben namelijk precies hetzelfde idee. Blij zijn we met de dikke 8 die we van jullie kregen en met alle lofuitingen. We hebben geen midlifecrisis maar wilden jullie graag betrekken en dat is gelukt.

ALV

Op woensdag 30 november 2011 is de jaarlijkse Algemene Ledenvergadering, om 20.15 in het stadsklooster, op het Westeinde in Den Haag, jullie zijn van harte uitgenodigd!

Linkse hobby

Ik hoef dit begrip niet meer uit te leggen, denk ik. Venster houdt zijn hart vast wat 2012 gaat brengen qua subsidie. Daarom zijn we zo ontzettend blij met jullie steun en de steun van onze sponsors: Perry Hokke, Richard van der Horst en Willem de Braal. Dank daarvoor. Het stelt ons in staat om mooie voorstellingen te blijven maken. Over mooie voorstellingen gesproken:

Vensterspeelt ” De goede dood” van Wannie de Wijn, regie: John Roos

Over euthanasie is al heel veel gesproken en geschreven.Voor en tegenstanders hebben duidelijke meningen over de zelf verkozen dood. Uiteraard is het ook een hele delicate en complexe materie waarbij je niet over één nacht ijs kunt gaan.

De laatste jaren worden er kleine successen geboekt door de Nederlandse Vereniging voor Euthanasie, maar de weg naar een vrijwillige levensbeëindiging is nog steeds een moeizame.Helaas zijn er nog steeds veel mensen die onnodig en uitzichtloos moeten lijden.

In de tragikomedie “De goede dood” heeft terminaal longkankerpatiënt Bernhard deze weg al achter de rug. Morgenochtend 9 uur is het moment daar; dan zal zijn beste vriendin en huisarts zijn laatste wens vervullen.We zijn getuige van de laatste uren van Bernhard samen met zijn familie.

“De goede dood” laat via zes personages de verschillende visies op euthanasie zien. Naast aangrijpende scènes is er ook ruimte voor de onmisbare humor en spelen muziek en zang een belangrijke rol. “De goede dood” won onder regie van de schrijver Wannie de Wijn de Toneel publieksprijs 2007 – 2008.

John Roos

Spelers: Patty de Braal, Michel van Hooijdonk, Ron Strijaards, Ronald Tellekamp, Marjolein Walsmit-Brouwer en Astrid Wierenga.

Culturalis Theater, Hobbemastraat 120 Den Haag

Vrijdag 11 en zaterdag 12 november 2011 om 20.15 uur en zondag 13 november 2011 om 14.15 uur.

Kaarten 10 euro (*Ooievaarspas 5 euro) reserveren toneelgroepvenster@ziggo.nlof bel/sms 0623425041

Zie ook reserveren op onze website http://www.toneelgroepvenster.eu

*Ooievaarspashouders dienen bij reservering volledige naam en pasnummer te vermelden.

Ik ga ervan uit dat ik jullie in november zie in de foyer van Culturalis. Want zoals ik al zei dit mag je niet missen. Tot dan!!

Hartelijke groet

Ron Strijaards