Open Venster juli 2011

Beste Venstervrienden,

Het theaterseizoen 2010-2011 zit er al bijna weer op; de vakantieperiode is in aantocht. Velen gaan op vakantie, de venstertjes ook, maar zoals bekend houden wij geen zomerstop. Wij repeteren gewoon door, geen straf zoals je begrijpt, maar willen we twee voorstellingen per jaar spelen, dan is het een kwestie van “still going strong”.

Vogels

Eerst maar even een terugblik op de laatste voorstelling van Vogels. Wij hebben een fijne speelweek gehad, waar we met plezier op kunnen terugkijken. Ook de reacties van het publiek stemden tot tevredenheid, evenals een prachtige recensie. Dit in tegenstelling tot de mening van de jury. Ja, dat is spijtig, maar ”It’s all in the game” en behoort tot het risico van het vak als je deelneemt aan een wedstrijd. Waar wij ons wel aan gestoord hebben, was de botte wijze waarop de jury haar mening verwoordde, “C’ est le ton qui fait la musique”, tenslotte.

Kaartverkoop

Dit keer is Venster voor het eerst in 28 jaar geconfronteerd met een stagnerende kaarverkoop. Dat was echt schrikken! Natuurlijk hebben we dit feit geëvalueerd en een aantal zaken op een rijtje gezet. Echter, het blijkt een tendens te zijn waar ook onze collega-groepen mee geconfronteerd worden. We hebben het sterke vermoeden dat door de stijgende kosten van het levensonderhoud, er keuzes dienen te worden gemaakt, waardoor het theaterbezoek aan de zijlijn komt te staan. Heel begrijpelijk. Maar voor Venster is het zaak extra goed de vinger aan de financiële pols te houden, want met de combinatie van zowel kortingen op Cultuursubsidie als een tegenvallende recette snijdt het mes immers aan twee kanten.

Daarom weer even een pluim voor onze Venstervrienden die elke keer weer trouw hun donatie overmaken, waar wij echt heel blij mee zijn. Het is heerlijk zo’n trouwe achterban te hebben. Dank daarvoor!

Twee donateurs willen wij dit keer dan ook even extra in het zonnetje zetten, namelijk Richard van de Horst (café De Vink) en Willem de Braal. Beide ondersteunen Venster met extra giften, die we glimmend in ontvangst nemen. Heren, geweldig! Venster stelt dit zeer op prijs.

Theater Culturalis

Terugkijkend op onze eerste ervaring met Theater Culturalis, waar wij meer dan tevreden over zijn, zijn we ook benieuwd hoe jij als bezoeker dit hebt ervaren. We zouden het heel fijn vinden als je jouw mening hierover wilt geven. Dat kan per e-mail:toneelgroepvenster@ziggo.nl, maar ook kan je een berichtje achterlaten op onze website:www.toneelgroepvenster.eu

Najaars voorstelling

Venster staat al weer in de steigers voor onze volgende productie. Dit keer ligt de regie in de vertrouwde handen van John Roos, de meeste van jullie welbekend. John heeft zijn tanden gezet in een stuk van Wannie de Wijn; “De goede dood”. Een prachtig script. De bezetting: Patty de Braal, Marjolein Brouwer, Michel van Hooijdonk, Ron Strijaards, Ronald Tellekamp en Astrid Wierenga.

Speeldata: 11, 12 en 13 november 2011.

Wat ook speelt in toneelland is de opheffing van de Nederlandse Vereniging voor Amateurtheater (het NVA), de overkoepelende organisatie van onder anderen het HVA (Haagsche Vereniging voor Amateurtheater), door het wegvallen van overheidssubsidie. De dienstverlening aan de Nederlandse toneelgroepen bestond uit o.a.: collectieve verzekeringen, databank, toneelbibliotheek en catalogi, repertoire-advieslijn, dramaturgische ondersteuning en geluidsarchief. Vooral het wegvallen van de bibliotheek, gerund door hoofdzakelijk vrijwilligers, komt hard aan. Door het wegvallen van de landelijke organisatie, komt het bestaan van de Haagsche organisatie ook op losse schroeven te staan. Bekeken wordt of er voor deze laatste een doorstart kan worden gemaakt. Wij hopen van harte dat dit tot de mogelijkheid behoort.

Marinus Geradts

Met een leuke bijeenkomst en de nodige verwennerij heeft Marinus afscheid genomen van zijn werkzame leven en collega’s. Natuurlijk een hele stap. Het leven van alledag krijgt een geheel andere invulling, maar wij weten zeker dat Marinus met zijn interesses, enthousiasme en kijk op het leven daar een heel avontuur van maakt. Marinus, wij wensen je, samen met Peter, vele mooie ervaringen toe. Geniet met volle teugen!

Nog een Vensterlid gaat een grote stap zetten: Onze Marjolein stapt op 1 juli a.s., na een romantisch aanzoek, in het huwelijksbootje met Jeroen. Wij wensen ze een geweldige dag toe. Maar ook al zou de zon het laten afweten, we zijn er van overtuigd dat de stralende bruid het tot een zonovergoten gebeurtenis maakt.

Lieve Marjolein en Jeroen, wij wensen jullie alle geluk van de wereld toe.

Lieve mensen, dit is het dan weer. Misschien is de nieuwsbrief dit keer niet op alle punten even positief, maar ook daar willen we je deelgenoot van maken.

Joost van de Vondel schreef immers: …”De wereld is een schouwtoneel, elk speelt zijn rol en krijgt zijn deel” …..Hoe dan ook: Venster gaat de uitdaging aan en blijft spelen, met inzet, energie en plezier!

Even de agenda erbij en noteer:

11, 12 en 13 november 2011: “De goede dood”

Een zonnige zomer gewenst en tot ziens,

Loes Bleijenga