Open Venster januari 2011

Lieve Venstervrienden,

De feestelijkheden hebben plaatsgevonden en het eerste zonlicht schijnt hier naar binnen, heerlijk! Geen weeralarm maar zon. Ik wil jullie een gezond, gelukkig en gezellig 2011 toewensen met veel creativiteit en prachtig toneel. Prachtig toneel was er veel in 2010, wat is er mooier dan te genieten van een goeie voorstelling? Ik kan bijna niets verzinnen. Nou eentje dan. Het maken van een voorstelling!

Afgelopen juni speelden wij ” Gods palingboer ” onder regie van Rita de Haas. Een bijzondere voorstelling zoals jullie weten. Ooit gedacht dat Venster psalmen zou zingen op toneel?
In september waren er weer de Haagse Oscars. Venster deed mee met de eenakters van Mrozec: ” Een wonderbaarlijke nacht ” & “Serenade ” en met ” Gods Palingboer “. De laatste drie jaar zijn we erg goed bedeeld geweest maar ook deze keer waren er nominaties. Alex ’t Lam werd genomineerd voor beste bijrol heren voor zijn Mijnheer Meeuws en ondergetekende kreeg een nominatie voor beste hoofdrol heren als Lou. We wonnen weliswaar niet maar dat mocht de pret en trots niet drukken!
November speelde onder mijn regie “Loslopende vrouwen”. In deze voorstelling heeft Frans Bleijenga zich als vormgever overtroffen, wat een schitterend toneelbeeld! De voorstelling is door het publiek goed ontvangen, pers en jury waren kritischer.

Over kritisch gesproken. Onze “linkse” hobby ligt onder vuur. De kortingen op subsidies liggen voor 2011 rond de 8% en voor 2012 vrezen wij het ergste. Het bestuur van Venster heeft zich zo goed mogelijk voorbereid op dit zware weer en denkt een gezonde begroting te hebben. De ledencontributie is verhoogd, we gaan bezuinigen op productiekosten, toegangsprijzen zijn verhoogd naar 10,- en de jaarlijkse donatie gaat naar minimaal 26,– per persoon.
We hebben jullie de komende tijd dus hard nodig om mooie voorstellingen te kunnen blijven maken. Dank voor jullie niet aflatende steun!! Speciale dank aan onze sponsor Richard van der Horst die ons al jaren steunt en aan Willem de Braal voor zijn gulle donaties. Ook alle donateurs die meer dan het minimum bedrag overmaken onze hartelijke dank.

In december vond de jaarlijkse ledenvergadering plaats waarbij zowel Els van Spronsen als ikzelf herkozen zijn. We hebben weer een volledig bestuur en voor het komende jaar staat het inzetten van de social media op de agenda.
Karim Kobbi heeft Venster helaas verlaten in 2010. Ik wens hem alle goeds en bedank hem voor zijn mooie rollen en zijn inzet en enthousiasme.

Inmiddels zijn de repetities voor ” Vogels ” van Haye van der Heyden onder regie van Frans Bleijenga in volle gang. Deze komedie speelt 20,21 en 22 mei in het Culturalistheater, Hobbemastraat 120 in Den Haag. Een prachtig nieuw theater, met heerlijke echte theaterstoelen!!
Nog een laatste nieuwtje. In november hebben Jouke Osinga, Marjolein Hokke-Zwaard (beide oude Vensterlid) en ondergetekende stichting Toneellab opgericht, een lang gekoesterde wens. In onze eerste productie
” Moordwijven” spelen op 15, 16 en 17 april ook twee vensteractrices: Loes Bleijenga en Patty de Braal onder mijn regie. Eveneens in het Culturalistheater.

Nog maar net is 2011 begonnen en de verwachtingen zijn hoog gespannen. De financiering ligt onder vuur maar wij zullen altijd voorstellingen blijven maken. Dat is namelijk onze passie!!

Tot heel snel, maak er een mooi jaar van.

Hartelijke groet,
Ron Strijaards