Open Venster april 2010

Lieve Venstervrienden,

Heel Nederland verlangt er al maanden naar: eindelijk is het weer voorjaar!

Nu we de sneeuw voorgoed van ons afgeschud hebben, komt de natuur uit haar winterslaap. Flirtende futen, bloeiende krokussen en schattige lammetjes zijn weer te bewonderen. Ook bij Venster wordt hard gewerkt om u over een paar maanden van een mooie voorstelling te kunnen laten genieten.

Gods Palingboer

Lieten we in de vorige Open Venster doorschemeren dat het stuk waar we aan repeteerden een klucht was, moeten we hierbij toch een kleine rectificatie aanbrengen. Door een gewijzigde bezetting brengen we toch een ander stuk voor u ten tonele. We zijn namelijk druk bezig met de repetities van ” Gods Palingboer” van Ger Beukenkamp, dat we op 18, 19 en 20 juni a.s. spelen in theater Merlijn.

Onder de bezielende leiding van Rita de Haas doen de volgende spelers mee: Loes Bleijenga, Patty de Braal, Marinus Geradts, Remco Lodeweges, John Roos, Yvonne van Schendel, Ron Strijaards, Ronald Tellekamp, Marjon van der Vegt, Astrid Wierenga, Marjolein Zwaard, ikzelf: Marjolein Brouwer.

Zoals u wellicht opvalt, staan in dit rijtje veel nieuwe namen. Er zijn maar liefst drie debutanten bij Venster die een rol spelen in “Gods Palingboer”. Hierover leest u hieronder meer. U heeft ook Remco Lodeweges, John Roos en Marjolein Zwaard als spelers zien staan. We zijn erg blij dat zij een gastrol in onze productie willen spelen.

Regisseuse Rita de Haas beschrijft het stuk als volgt:

In de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw was Lou de Palingboer een begrip in Nederland. Deze eenvoudige visser meende dat hij door God was “aangeraakt” en mede onder invloed van zijn vrouw Mien riep hij zich uit tot de Nieuwe Jezus en geloofde hij dat hij onsterfelijk was. Hij kreeg veel volgelingen en de zalen waarin hij preekte waren altijd overvol. Toen hij in 1968, tot ongeloof en verbijstering van zijn naasten, toch sterfelijk bleekt te zijn, vertrok zijn weduwe met hun zoon Jan en een kleine groep aanhangers naar Spanje om daar een camping te beginnen.

Ger Beukenkamp schrijft toneelstukken die vaak deels op waarheid en deels op fantasie berusten (onder andere “De Troon”, “Emily” of “Het geheim van Huis ten Bosch”).

Al die ophef over deze evangeliserende palingboer inspireerde hem tot het schrijven van een tragikomedie waarin de 18-jarige Miranda met haar moeder op vakantie gaat kamperen. Zij zoekt de camping van Mien uit, omdat ze vagelijk gehoord heeft dat de beheerders hiervan iets te maken zouden hebben met de groep waar haar moeder vroeger ook iets mee van doen had. In scènes die zich afspelen in en rond de Spaanse camping, maar ook in de leefgemeenschap van Lou, ervaren we hoe moeilijk het is om de zuigende aantrekkingskracht van een sekte te weerstaan.

Wij werken met veel plezier aan deze productie en hopen u allemaal te mogen begroeten bij één van onze voorstellingen op 18, 19 of 20 juni! Voor het reserveren van kaarten kunt u e-mailen naar toneelgroepvenster@ziggo.nlof bellen naar 0623425041, een sms sturen kan ook. Het is ook mogelijk via onze website www.toneelgroepvenster.eu

Natuurlijk kunt u als donateur met voorrang reserveren.

Leden

Helaas heeft Jouke Osinga door drukke werkzaamheden het besluit moeten nemen zijn lidmaatschap per1 januari 2010 op te zeggen, maar hij blijft ons per die datum wel steunen als donateur. Lieve Jouke, bedankt voor al je hulp in de afgelopen jaren.

Marinus Geradts is sinds 4 februari officieel lid van Venster.

Yvonne van Schendel en Marjon van der Vegt zijn in januari als aspirantlid bij ons begonnen. Welkom bij de club, dames!

Nieuwe donateurs

Naast Jouke verwelkomen wij Mia Roozenburg als nieuwe donateur. Fijn dat je onze club komt steunen, Mia. Vaak betalen onze donateurs meer dan de minimumbijdrage van € 24,–. We willen u hartelijk bedanken daarvoor, zo helpt u ons de recessie door!

Graag tot ziens bij de voorstellingen en zonnige groet,

Marjolein Brouwer